A HAGYOMÁNYRÓL: Minden október második hétvégéjén, mintegy félezer töklámpás fénye világítja be Szőlőskislak utcáit. A Töklámpás versenyt a helyi búcsú hétvégéjén rendezik meg a faluban, mely mára  már Töklámpás Fesztivállá nőtte ki magát. A rendezvényen az elmúlt évekhez képest gazdagabb programokkal várják a vendégeket a szervezők. Csatlakoztak a  ˝Különleges asztali Örömök Somogyban"című rendezvény-sorozathoz a Tökéletes Tökételek sütő- főző versenyével. A főzőversenyen többek között tökbóléval, töklecsóval, tökpástétommal, sütőtökkrémmel kínálják az idelátogatókat, az elmaradhatatlan tökös-mákos rétessel megkoronázva a délelőttöt.
Miközben a kondérokban rotyognak az ételek, a gyerekek sem unatkoznak. A nap folyamán az arcfestéstől a lovagláson át tökhóember készítés, és egyéb sorversenyek mellett, töklámpás készítő játszóház várja kicsiket és nagyokat. Aki elfelejtett volna az esti töklámpás versenyre készülni, itt bepótolhatja. Mindenki kedvére válogathat az udvaron összegyűjtött tök-kavalkádból. A sötétség beálltával kisvonat szállítja körbe az ámuló vendégeket Szőlőskislak utcáin. A házak udvarain lévő lámpások varázslatossá teszik a falut. Életnagyságú tökcsősz, a  Magyar népmesék motívumai, Pinokkió, és még számtalan figura elevenedik meg ezen az estén. Több ezren vesznek részt a rendezvényen, ahol mindenki válogathat a neki legjobban tetsző programokból.

Tökfesztivál Szőlőskislakon - 2017.

Sziasztok Pörgős Tökösök! – Köszöntötte Csere Andrea alpolgármester az immár tizenkilencedik Szőlőskislaki Tökfesztivál megnyitóján a Tökéletes Tökételek főzőverseny egyik csapatát. A kissé borongós, szeles szombat reggelen a fesztivál indításánál még csak remélni lehetett, hogy az idén átrendezett helyszín majd meg is telik érdeklődő vendégekkel. Az alpolgármester asszony elmondta, minden évben valami újdonsággal készülnek, így idén megkérték a helyi lakosokat, hogy készítsenek a házuk környékére őszi dekorációkat, s ennek a felhívásnak sokan eleget tettek. A fesztivál helyszíneit pedig a Kislaki Kreatív Klub tagjai díszítették ki ötletes kompozíciókkal.

A másik meglepetést a Boglár-Kislak Irodalmi Kör tagjai készítették, akik megszervezték a „Tökjó Séta Kislakon” elnevezésű akadályversenyt, amire gyereke és felnőttek egyaránt nevezhettek. Mészáros Miklós polgármester szerint ez a rendezvény már kiállta az idők próbáját, a megmaradása pedig annak is köszönhető, hogy a szervezők képesek évről évre megújítani, s ezzel frissen tartani. Keserű Zoltán, a Szőlőskislaki Részönkormányzat vezetője a megnyitón a kezdeteket elevenítette fel, amikor Csere Andrea és Szalai Tünde egy tatabányai programról hazafelé beszélgettek arról, hogy valami hasonló jó lenne itt is, a gondolatot pedig már a következő évben tett követte.

A megnyitót követően 5 csapat vágott neki, hogy valamilyen tököt tartalmazó ételt készítsen. A versengéshez jó tanácsként Kránicz Zoltán, a zsűri elnöke elmondta, hogy a mai elvárásoknak megfelelően, nem csak az ételek íze, hanem a megjelenése is számítani fog a végső értékelésnél. Az induló csapatok felkészültségére azonban nem lehetett panasz, hiszen pár órán belül a tökös ételek olyan változatossággal kerültek az asztalra, hogy a zsűri alig tudott betelni az ízekkel. A főzéssel párhuzamosan pedig –aki akart- faraghatott töklámpást, vagy nézelődhetett az árusok sátrai között.

Időközben a nap is kisütött és a sátrak közötti tér pár óra leforgása alatt megtelt érdeklődőkkel, az ételeket kóstolgató családokkal. A színpadon pedig sorban következtek a produkciók, az iregszemcsei zenekartól, a karádi néptáncon át a Garagulya vásári komédiáig. De ekkorra a zsűri is megvívott az értékelés nehézségeivel és végül három különböző kategóriában hirdettek eredményt:

Édes kategória:

  1. Boglár-Kislak Irodalmi Kör: Tökös kukoricaprósza
  2. Special Colona csapat: Sütőtökkrémes csiga

Sós:

  1. JOBB-LÉ-T: Tökös cigánylecsó bográcsban
  2. Bicebóca: Pörcös tökleves

III. Special Colona: Sütőtökös-fetás csiga

Különleges:

  1. Bicebóca: Péktányérba töklecsó csirkemájjal
  2. Special Colona: Fordított sütőtöktorta mézzel

III. PÖRGŐS TÖKÖSÖK: Brunszvityli tökkel

Délután már minden az esti töklámpás programra való készülődésről szólt, amire nem is kellett sokáig várni, hiszen a korai sötétedésnek köszönhetően már hat óra előtt elindult az érdeklődőkkel a falunéző kisvonat. Ezzel együtt a töklámpásokat értékelő zsűri is elkezdte járni Szőlőskislak utcáit, hogy lepontozzák az idei alkotásokat, melyekből ezúttal akadt bőségesen. Este pedig hagyományosan bállal zárult a rendezvény első napja.

Másnap délután az eredményhirdetésre gyülekeztek a szőlőskislaki művelődési házban az ügyes kezű töklámpás faragók. A Boglári Játékszín Rátóti csikótojás előadása után ki is derült melyik volt a 2017-es Töklámpás Fesztivál legötletesebb kompozíciója. Ennek megfelelően a zsűri a Tök Donald’s összeállítást ítélte a legjobbnak.


"Szüreti jelenet"


Tökös inda:
Csere Andrea szervező
Telefonszám : 06/20 417 44 35 - Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

Hírek

Hírek - Mi újság Balatonbogláron?

» továbbá

Események

Események - Mi történt Balatonbogláron?

» továbbá

Boglári galéria

Boglári galéria - Balatonboglár ma és régebben

» továbbá

Információk

Információk - Nyaralásról, városról.

» továbbá