Az 1536-ban készült adójegyzék tanúsága szerint Szőlőslak a feljegyzett 16 portával a népesebb települések közé tartozott.
A török hadi események miatt elnéptelenedett Szőlőskislak és Boglár még az 1720-as összeírás szerint is lakatlan. Valószínűleg az 1730-1740-es években települt újra, mint földesúri majorság.

Szőlőskislak Balatonboglár városrésze.

Szorgalmas lakói főleg mezőgazdaságból, szőlőből élnek, bár jellemző a nyugalmat keresők letelepedési kedve is. Gaal Franciska színésznő egykori - gyönyörű parkkal ölelt kastélyában nemrég még található volt a vidék borászati múltját bemutató kiállítás, a Bormúzeum. A község méltán büszke a nevében is szereplő szőlőre, melyet a határában elterülő hatalmas szőlőtáblák is igazolnak, valamint a helyiséget átszelő Római út, mely a szőlőtermesztés kezdeteire is utal. (Pannónia Provincia öröksége (a Szőlőskislaki városrészen fellelt, az Aqvincum felé tartó) hadiút. Vélhetően a rómaiak voltak a szőlőkultúra meghonosítói is. Zewlews-lak (Szőlőskislak) városrész neve a szőlőművelés folytonosságára utal.)

A szomszédos településekre: Szőlősgyörökre, Gyugyra kerékpárút vezet.

wikipedia:

Szőlőskislak egykori község Somogy megyében, ma Balatonboglár része. Bár a 16. században a környék népesebb települései közé tartozott a maga 16 feljegyzett portájával, a török időkben elnéptelenedett, és valószínűleg csak 1730–1740 táján települt újra.[1] 1986-ban Boglárlelléhez csatolták, majd amikor az utóbbi 1991-ben ismét két önálló településsé alakult, Balatonboglár része lett.

A városrészben áll az egykori Gaál-kastély, ahol korábban bormúzeum is működött. A temető mellett, egy bozótos területen áll a regisztrált műemléki értéket képező Kacskovics-sírkápolna, melyet a bejárat fölötti márványtábla feliratának tanúsága szerint Kis Jókai Ágoston József és neje, Kacskovics Hermin emeltettek Kacskovics Ignác emlékére.

Szőlőskislak legismertebb rendezvénye a Különleges asztali örömök Somogyban sorozat keretei között minden év októberében megtartott Tökéletes tökételek című sütő-főző verseny, melyet töklámpás-fesztivállal is egybekötnek.

Látkép Badacsonyra a kislaki szőlőkből.

Hírek

Hírek - Mi újság Balatonbogláron?

» továbbá

Események

Események - Mi történt Balatonbogláron?

» továbbá

Boglári galéria

Boglári galéria - Balatonboglár ma és régebben

» továbbá

Információk

Információk - Nyaralásról, városról.

» továbbá