Tél

Elforrtak a borok a pincében, hideg szelek dúlják a Balaton vizét, s kakofón zenével pengetik a partra emelt vitorlások árbocköteleit. Lassan fehérre dermed a világ, befagy a tó, a part, s az előbújó nap fénye egy különös művész alkotásait tárja a rácsodálkozó elé. Ilyenkor mi, helyiek Önökre gondolunk, akik gyönyörű Balatonunknak csak a nyári arcát látják.

 

A 165 méterrel a tengerszint felett magasodik a boglári Várhegy. Az 1900-as évek elején a még növényzet nélküli dombot Kopaszdombként említik, vékony humusszal fedett vulkanikus tufa a felszíne. A régészek vaskorból származó, ókori sánc maradványokat találtak, melyet a domb déli oldalán kiásott félkörívű sáncrendszer védett.

Gaal Gaston - a helyi földesúr - 1909-ben  fekete fenyővel telepítette be a dombot, s déli lankákra az 1910-es években szőlőt és gyümölcsöst ültettek. A Várdomb mind a helyiek, mind a vendégek kedvenc kiránduló helye hosszú idők óta. Az erdei padok, asztalok, a fedett esőbeálló faszerkezeteit, az esti világítást adó kandelábereket az idő elkoptatta. Az északi völgyben a hajdani színpadot, s a játszóteret mára bőséggel pótolja a délnyugati lejtőn telepített kalandpark.

A keleti dombtetőre 2014. július 26-án Boldogasszony Sugárzó-Hold emlékhelye épült az emberi szándék és szeretet által. "Igazán erőteljes hely, amit a gyermeki kezek tisztítanak, hiszen a földbe van építve, aranyló szarvassal megkoronázva és megjelölve e szent helyet, ahol oltár állt egykoron."

A város jelképévé vált gömbkilátó az egykori BNV ideiglenes látványossága volt, mely az 1958. évi brüsszeli világkiállítást is megjárta "magyar atomium"-ként.

A 15 m átmérőjű építményt Kádár István mérnök álmodta meg, melyet a kiállítás megszűnését követően Szabó Kálmán tanácselnök hozott Boglárra. Eredetileg a belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, melybe egy panoráma presszót álmodtak a település lelkes elöljárói. Belátva a természeti erők ellenállását üveg nélkül épült fel a Gömb, s gyors népszerűségét azóta is töretlenül őrzi. Zics László helyi építész ötlete nyomán a város díszkivilágítással látta el a gömbkilátót, ami még a túlsó partról is látható tájékozódási pont.

Egy alkalommal egy közepes felújításon már átesett a nyolcvanas években, ami akkor is mint most is hosszú időre zárta el kirándulók csalódott ezrei elől e kedvelt kirándulási célpontot. Többszöri időpontváltozás után 2012 nyarára ismét látogathatóvá ígérte a nagy felújítást végző vállalkozás, melyet be is tartott, a gömb megnyílt a látogatók előtt.

 Galéria

  • gomb_a_bnv-n
  • gomb_a_bnv-n_2
  • havas_gombkilato

 

Vörös kápolna

Kék kápolna

 

 

"... mekkora az a hajó, aminek ilyen kicsi kapitánya van..."A Balaton a tó első csavargőzöse 1872-ben a Zala-Somogyi Gőzhajózási Társulat számára épült. 1873 március 2-tól 1876-ig Révfülöp, Badacsony és Boglár között közlekedett, a hajó postát is szállított. A gőzgép lapátkerék helyett az akkor legkorszerűbb technikának számító egyenes kihajtású hajócsavart mozgatta. Az 50 fő befogadására képes utasszállítót "Zala-Somogy" néven rögzítették, de a legelső híradásokban is Balaton néven említették. Sok tulajdonosa volt a Balatonnak, így többször is átkeresztelték.

Kevés olyan hajó van ma a Balatonon, aminek annyira kalandos élete volt, mint a Csavargőzösnek. 1873 óta szolgált a Balatonon és a Dunán, Magyarországon és Ausztriában. Hajtotta gőzgép és dízel motor. Sok tulajdonos üzemeltette számos szolgálati területen. 2012-ben műemlék hajó lett Balatonbogláron, ezentúl a balatoni gőzhajózást ismerteti meg az idelátogató vendégekkel.

 Galéria

  • Barka_Kavezo
  • Barka_Kavezo_vendegre_varva
  • Csavargozos_a_molobol_1

 

Hírek

Hírek - Mi újság Balatonbogláron?

» továbbá

Események

Események - Mi történt Balatonbogláron?

» továbbá

Boglári galéria

Boglári galéria - Balatonboglár ma és régebben

» továbbá

Információk

Információk - Nyaralásról, városról.

» továbbá