Molnár Ferenc neki írta az "Ibolya" c. darabot

Világhíres, s ahogy az már annyiszor lenni szokott, az első magyar világsztár filmszínész nevét külhonban gyakrabban emlegetik, mint nálunk.


Emlékezhetünk egy Filmemlékezet Fesztiválra, mit egy régi próbafelvételen vele hirdettek. A néhány kocka bőségesen árulkodott a rajta szereplő tehetségéről. Gaál Franciska állt ott háttal, cigarettával a kezében. Lassan a kamera felé fordította tekintetét, leejtette keppjét, majd visszafordult. Ebből már tudni lehetett, hogy Gaál Franciska filmsztárnak született. Külseje, mozdulatai, kisugárzása egyaránt erre teremtették. Ma már feledésbe vész, ki készítette a próbafelvételt, s az sem fontos már, mikor.
1904. február 1-jén született Budapesten Gaál Franciska, a múlt század első felének ünnepelt filmsztárja. S mint ahogy az egy sztárnak kijár, élete bővelkedik homályos pontokban. A legenda szerint pesti borkereskedő - de az sem kizárt, hogy mészáros - sokgyermekes családjában jött világra ( a fáma 4, 7, 13 testvérről is tud), s eredetileg Silberspitz Szidóniának hívták. Üstökösként indult a pályán tizenhat éves korában. Tinédzserként robbant be a pesti színházi életbe üde bájával és felszabadult humorával.
A legenda szerint nevét dacból változtatta meg, s felvette a nevét mindig eltévesztő tanáráét.


Jól táncolt és énekelt, naiva szerepekben hamar a közönség kedvence lett temperamentumával, üde, pikáns bájával és csibészes humorával, de lebilincselő volt Csehov-hősnőnek is, sőt állítólag neki írta Az ibolyát Molnár Ferenc. Az egyfelvonásos darab főszerepét 1922-ben, 18 évesen játszotta el.
Amennyire népszerű volt a közönség körében, annyira volt kevésbé az a kollégáinál. Híres-hírhedt volt igényeiről, követelőzéseiről, hisztérikus sztárallűrjeiről. Az Eskü téri Színház után 1921-től a Belvárosi, 1922-től a Magyar Színház tagja volt. 1923-tól a Vígszínházban játszott, a film mintha nem nagyon érdekelte volna. Huszonévesen épp elég magasra emelkedett a színház világában ahhoz, hogy sikereivel és lehetőségeivel elégedett legyen. Aztán készítettek róla egy próbafelvételt, amitől egy csapásra minden megváltozott. A harmincas évek elejétől mindent megtett azért, hogy nemzetközi filmsztár lehessen.
Először Berlinben próbálkozott 1932-ben, s az ott forgatott két zenés filmjével (Paprika, Csókol Veronika) egy csapásra meghódította a német közönséget. Könnyen beilleszkedett a magyar filmes kolónia tagjai közé, riválisai pedig nem nagyon voltak. Alpár Gitta és Bársony Rózsi idejének egy részét lekötötte a színpad, ő viszont minden idejét a filmnek szentelte.
A filmsztárokról kiadott korabeli fényképalbumokban róla közölték a legnagyobb portrékat. Mindkét berlini filmjét az a Carl Boese rendezte, aki 1921-ben a Gólem második változatában Paul Wegener társrendezője volt. (Boese mindig biztosra ment: a húszas években kamarafilmeket készített, a harmincas évek elején a vígjáték műfajában jeleskedett, Hitler alatt pedig sikeres Heimatfilm-rendező volt). Gaál Franciska sikerének igazi titka azonban a német filmből hiányzó női szerepklisé megtestesítésében rejlett. A kritikák "természetesnek", "frissnek", "temperamentumosnak", "flottnak".
Ígéretes karrierjének a náci hatalomátvétel vetett véget: zsidó származása miatt - bár Hitler rajongott érte - 1933-ban el kellett hagynia Németországot. Személye ekkor került először a nemzetközi politika fókuszába. Göbbels minisztériuma és a magyar belügyminisztérium között konfliktust okozott a Gaál-filmek németországi bemutatásának kérdése. 1935-ben a velencei biennálén díjazott Tavaszi parádé (1934) volt az utolsó filmje, amelyet a német közönség is láthatott.

1936-os amerikai emigrációjáig nyolc koprodukciós filmet készített budapesti és bécsi stúdiókban, s e mozik nem várt módon nagy sikert arattak a Szovjetunióban is. A Péter címűt az 1935-ös Moszkvai Nemzetközi Filmkiállításon az év legjobb filmvígjátékáért járó aranyéremmel jutalmazták. Ő lett az egyik legnépszerűbb filmsztár a Szovjetunióban, s állítólag Sztálin kedvenc külföldi színésznője is.

A Paramount filmstúdió hívására 1936-37 fordulóján Hollywoodba érkezett, ahol nyomban alávetették a híres "sztárkészítő" műhely tortúráinak. Kiszőkítették, lefogyasztották és fél év alatt három centiméterrel megnyújtották a mindössze 156 centiméteres művésznőt. Négy amerikai filmjében neves partnerekkel játszott főszerepet (pl. Bing Crosby), de nem váltotta be a személyével kapcsolatos várakozásokat. (Vasárnap délután című filmje ugyanúgy Hunyady Sándor Bakaruhában című novelláján alapult, mint az 1957-ben Magyarországon, Bara Margit főszereplésével készült nagysikerű alkotás.) Még nem volt negyvenéves, amikor utolsó filmjét leforgatta.

1
941-ben egy meg nem kapott szerep és gyengélkedő édesanyja miatt visszatért Magyarországra. A vészkorszakban ügyvéd és parlamenti képviselő második férje balatoni villájának pincéjében rejtőzködött. (Első férje Lestyán Sándor író, újságíró volt.) A fronttal megérkező szovjet katonák azonban felismerték, hiszen a Kismama című filmje a háború előtti évek legnagyobb filmsikere volt a Szovjetunióban. A magyar művészek közül ő kapott elsőnek meghívást a Szovjetunióba, ahol két hónapig vendégszerepelt, s "Oroszország kedvencének" nevezték.
Marasztalták, amerikai méretű fizetéssel csábították, de ő hazajött. A Vígszínházban eljátszotta a Claudia című darab főszerepét, de az egyre inkább érzékelhető hidegháborús légkör elől 1947-ben férjével az Egyesült Államokba költözött. Volt még néhány fellépése a Broadway-n, de már nem csinált karriert. Az utolsó fotót 1949-ben közölte róla egy német lap.
Az elfeledett sztárok életét élte New York-i magyar barátai körében. Erwin Piscator, a nagy színházreformátor adott neki munkát színiiskolájában, végül évtizedekig hű társa, Dajkovich Ferenc halála után teljes magányban, elhagyatottan, a bénulásig fajuló köszvény kínjai között halt meg a szegények kórházában. Rajongója és kutatója, Lev Ginzburg így ír erről: "Az újságok 1956-ban temették el (Lehullott egy csillag), és amikor valóban meghalt, 1973. január 2-án, már nem volt miről írni, a búcsúszavakat elmondták tizenhét évvel azelőtt..."

Gaál Franciska énekel

Movie gallery

 

Hírek

Hírek - Mi újság Balatonbogláron?

» továbbá

Események

Események - Mi történt Balatonbogláron?

» továbbá

Boglári galéria

Boglári galéria - Balatonboglár ma és régebben

» továbbá

Információk

Információk - Nyaralásról, városról.

» továbbá